9. KJK kolmapäevak, 27.06.12

27.06.2012

Ette öeldes, siis ootus tänase sõidu õnnestumisele oli Svea meeskonnal tavapärasest kõrgemal. Esimest korda sai kasutada hiljuti meil külas käinud purjemeister Roope Heikkilä käest ostetud (mitte päris) uut fokat ja senisest palju lobedamalt käsitletavat leitvaagenit. No ja lisaks on ikka ju õpitud ja eksitud, et nüüd oli plaan see kõik maksma panna 🙂 Tegelikkus aga läks mõndagi teisiti ja paistab, et ikka meestes on asi, meestes! 🙂

Tuult oli läänest ja puhus lahkelt 10 meetri kanti, laine ka muidugi peal. Rada pandi folkbootidele teistest lühem – Rannaahoone eest Katariina kai poile ja tagasi muulide vahele. Stardi said kõik 7 paati (3 mitteametlikku) päris korraliku. Piki stardiliini mindi järjestuses Greta, Vana Arm, Svea, edasi olid vist Dorothea, Salme, Gunilla jne Üle õla polnud mahti täpselt vaadatagi. Olulisem oli mitte liiga vara üle joone minna – see ka õnnestus.
Eest altpoolt startinud Vana Arm’u sõitsime üle veidikese maa peale aga siis hakkas selguma, et me jälle voobsee kohe üldse ei liigu. Ees sõitev Greta hoidis palju paremini kõrgust, kiirus umbes sarnane. Kusjuures ka selle madalama kõrguse juures seisid meil foka sisemised niidid püsti ja isegi lasid ringiratast… Me Tõnisega olime hämmeldunud igatahes ja hädised katsed ennast käima sada ei paistnud vilja kandvat. Mõne aja pärast saabus rajale ka starti hilinenud Topu, kes pautis meist gramm üles ja gramm tahapoole – ja hoidsid nad ennast seal stabiilselt, isegi tõstsid kõrgust… Ok, vist jäid grammikese tahapoole, aga ikkagi oli meil kuhjaga peamurdmist.
Peale pauti vasemale halsile asi paranes. Foka plokk oli nüüd tahapoole toodud, groot sai lamedamaks tõmmatud ja veel midagi tehtud. Meiega täna esmakordselt ja ka üldse folkboodis esmakordselt istnud Peeter Bõstrov kusjuures oskas meid sealjuures hästi aidata. Tal kogemused Eneli pealt ja mujaltki. Toput edestasime nüüd nii kõrguse kui kiirusega, Gretast saime samavõrra kõrgemaks kui paudi hetkel me temast allpool olime. Tagantjärgi kuulsime, et Mikk oli sel ajal ka seal midagi sättinud ja katsetanud, et polnud päris joonepeal sõitmine. Siiski meil nüüd puri töötas juba päris hästi ja hõõrusime käsi eeloleva duelli ootuses.

Kuni Greta pautis… Ja järgmisel hetkel Greta mast plaksti jalalt murdus… Kui kahju Gretast ja Mikust ja tänasest sõidust ja sellest n…st, mis nüüd Mikk tegema peab ja Rannarootsi ja Kessu regatist , mis Gretal vahele jääb jne. Väga kahju! Selgus, et vandi talrepi stopper oli ennast lahti loksutanud ja talrep lahti kruvinud. Ja peale pauti see siis lahti lendas…

Edasi läks nagu läks. Ei ole erilist rõõmu teise õnnetusest lõigates. Üleõla Greta tegemisi vaadates tegime kogemata väikese ülekrüssu, vabalt märki ja spinnakeriga sipsti tagsi otse sadamasse. Vana Arm kommenteeris veel, et pidi ka allatuuleotsal spinnakeri panema, et muidu äkki Dorothea tuleb selga. Äge!
Hakkab juba õnnestuma meil ka see purjedega sadamast välja ja tagasi sissetulek KJK kitsukesteski oludes ja see teeb head meelt.

Folkarite lõppjärjestus koosmitteametlike sõitjatega: Svea, Vana Arm, Dorothea, Topu ja Greta DNF.
Ametlik protokoll:

Minurada:

 

One Response to 9. KJK kolmapäevak, 27.06.12

 1. siim
  28.06.2012 at 12:34

  Sarnaselt eelmisele nädalale kulges Dorothea sõit põhiliselt groodi alaliigi pingutiga mässates. Juba enne starti andis alaliik endast märku. Ei jooksnud ta kohe sekundiga lahti, küll aga venis minutiga umbes 3cm tagasi. ja siis veel natuke…ja veel natuke
  -oli veel mõni minut stardini aega ja pärast mõnigast pusimist saime lisaks olemasolevale stopperile veel ühe liblikstopperi poomile külge.
  See tähedas, et stardi saginasse me ei jõudnud aga saime üsna kenasti ja kõrgesti ees olijaid seirama hakata.
  Suur oli üllatus kui mingi hetk Vana Arm meile lähenema hakkas ja et järgmine moment neist juba ülevalt mööda pressisime.
  tunded oli kahetised- rõõm, et suudame krüssus kellestki üle sõita ja samas mure Vana Armu pärast – olin ta ju ennustusvõistluses võrdlemisi kõrgele kohale asetanud…
  Kui olime kõrvuti jõudnud, vaatasin kelle vastu võistlus käib – no ja siis sai natuke selgemaks. Mihkel oli koos kahe kena tütarlapsega ca.10+m/s puhuvasse võistlustuulde sukeldunud!
  Hiljem tuli välja, et üks tuttavanäoga sooti sikutav neidis oli teistkorda üldse merel…nii et palun, kui keegi kavatseb jälle, enne mõnd võistlust vabandama hakata, et meeskonda pole vms. siis lööge silmad maha ja mõelge uuesti… 🙂 igaljuhul paistis, et Vana Arm sai endal asjad selgemaks ja otsad vabamaks ja pärast väikest Dorothea katmist (tõenöoliselt tegid tagasi:) hakkasid juba nemad Svea skalpi jahtima.
  Meie sellest tujul langeda ei lasknud, küll aga lendasid nii mõnedki vandesõnad kui nägin, et alaliigi märk pole ikkagi omas
  kohas… ohhjah, mis muud kui paut ja üritus selle ajal jälle pingutit korrigeerida. nii ta siis oli terve krüssu aja, pärast pauti mingi aeg paigas ja siis vaikselt jälle lõdvemaks – õnneks on aega veel enne Väina asjast sotti saada- kas asi otsas, stopperis, plokis või veel milleski neljandas…
  Allatuules saime juba enamvähem liikuma. Spinni ülestõmbe suhtes võiks kolmandat korda sõitvat meeskonda veel norida aga samas vaadates mõningate konkurentide träkki siis mingit kursi või halsivalikut meile etteheita ei saanud:)
  Nagu nädal tagasigi Gunillat jälitades, jäi eilegi rada lühikeseks, et Vanale Armule ohtlikuks saada, kuid lilli ja liblikaid imetlev Topu sai allatuule otsal ära karistatud…

  Mõistan ja tunnen kaasa Kööselitele, et homme Rannarootsi stardis neid pole, kuid kõiki teisi eile lahel tiirutajaid tahaks homme kindlasti näha!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Viimati lisatud kommentaarid