9. KJK kolmapäevak, 27.06.12

Ette öeldes, siis ootus tänase sõidu õnnestumisele oli Svea meeskonnal tavapärasest kõrgemal. Esimest korda sai kasutada hiljuti meil külas käinud purjemeister Roope Heikkilä käest ostetud (mitte päris) uut fokat ja senisest palju lobedamalt käsitletavat leitvaagenit. No ja lisaks on ikka ju õpitud ja eksitud, et nüüd oli plaan see kõik maksma panna 🙂 Tegelikkus aga läks mõndagi teisiti ja paistab, et ikka meestes on asi, meestes! 🙂

Tuult oli läänest ja puhus lahkelt 10 meetri kanti, laine ka muidugi peal. Rada pandi folkbootidele teistest lühem – Rannaahoone eest Katariina kai poile ja tagasi muulide vahele. Stardi said kõik 7 paati (3 mitteametlikku) päris korraliku. Piki stardiliini mindi järjestuses Greta, Vana Arm, Svea, edasi olid vist Dorothea, Salme, Gunilla jne Üle õla polnud mahti täpselt vaadatagi. Olulisem oli mitte liiga vara üle joone minna – see ka õnnestus.
Eest altpoolt startinud Vana Arm’u sõitsime üle veidikese maa peale aga siis hakkas selguma, et me jälle voobsee kohe üldse ei liigu. Ees sõitev Greta hoidis palju paremini kõrgust, kiirus umbes sarnane. Kusjuures ka selle madalama kõrguse juures seisid meil foka sisemised niidid püsti ja isegi lasid ringiratast… Me Tõnisega olime hämmeldunud igatahes ja hädised katsed ennast käima sada ei paistnud vilja kandvat. Mõne aja pärast saabus rajale ka starti hilinenud Topu, kes pautis meist gramm üles ja gramm tahapoole – ja hoidsid nad ennast seal stabiilselt, isegi tõstsid kõrgust… Ok, vist jäid grammikese tahapoole, aga ikkagi oli meil kuhjaga peamurdmist.
Peale pauti vasemale halsile asi paranes. Foka plokk oli nüüd tahapoole toodud, groot sai lamedamaks tõmmatud ja veel midagi tehtud. Meiega täna esmakordselt ja ka üldse folkboodis esmakordselt istnud Peeter Bõstrov kusjuures oskas meid sealjuures hästi aidata. Tal kogemused Eneli pealt ja mujaltki. Toput edestasime nüüd nii kõrguse kui kiirusega, Gretast saime samavõrra kõrgemaks kui paudi hetkel me temast allpool olime. Tagantjärgi kuulsime, et Mikk oli sel ajal ka seal midagi sättinud ja katsetanud, et polnud päris joonepeal sõitmine. Siiski meil nüüd puri töötas juba päris hästi ja hõõrusime käsi eeloleva duelli ootuses.

Kuni Greta pautis… Ja järgmisel hetkel Greta mast plaksti jalalt murdus… Kui kahju Gretast ja Mikust ja tänasest sõidust ja sellest n…st, mis nüüd Mikk tegema peab ja Rannarootsi ja Kessu regatist , mis Gretal vahele jääb jne. Väga kahju! Selgus, et vandi talrepi stopper oli ennast lahti loksutanud ja talrep lahti kruvinud. Ja peale pauti see siis lahti lendas…

Edasi läks nagu läks. Ei ole erilist rõõmu teise õnnetusest lõigates. Üleõla Greta tegemisi vaadates tegime kogemata väikese ülekrüssu, vabalt märki ja spinnakeriga sipsti tagsi otse sadamasse. Vana Arm kommenteeris veel, et pidi ka allatuuleotsal spinnakeri panema, et muidu äkki Dorothea tuleb selga. Äge!
Hakkab juba õnnestuma meil ka see purjedega sadamast välja ja tagasi sissetulek KJK kitsukesteski oludes ja see teeb head meelt.

Folkarite lõppjärjestus koosmitteametlike sõitjatega: Svea, Vana Arm, Dorothea, Topu ja Greta DNF.
Ametlik protokoll:

Minurada: