Folkbootide esimene paadivahetuse sõit

Laupäeval, 15. oktoobril toimus Tallinna lahel esimene folkbootide paadivahetuse sõit. Omavahelistes vestlustes hooaja jooksul on see korduvalt teemaks olnud. Nüüd siis Siimu eestvedamisel sai sõit lõpuks teoks. Osales neli folkbooti. Võistlus kujunes põnevaks ja haaravaks. Kõik osalejad jäid mõnusa purjetamispäevaga rahule. Õnnestus pidada maha 3 võistlussõitu, kahjuks viimane sõit ainult kolme jahiga.

Laupäeva hommik tõotas tulla tuuletu, seetõttu ei hakanud me kohe hommikuks sõitu planeerima, mis andis võimaluse mõnel nädala väsimuse, mõnel eelmise päeva pikaleveninud õhtut rahulikult välja magada.

Keskpäevaks keris juba tuule üles nagu ilmateates lubatud. Folkboodi purjetajad kogunesid TOPi kail, folkbootide „pesas“, kella kahe paiku. Kohal olid:

Svea meeskond: Hard, Tõnis, Siim, Virko.
Dorothea meeskond: Siim, Kalev, Tanel
Greta meeskond: Mikk, Ingrid, Kristjan.

Sõiduvalmis 4 folkbooti: Dorothea, Svea, Greta ja Vindrufs. Meeskondi aga ainult kolme folkboodi jagu.

Juhuslikult oli samal ajal TOPi sadamasse uudistama tulnud folkboot Kertu meeskond: Ivar, Indrek ja Andres. Neil ei olnud esialgu vähimatki plaani laupäeva pärastlõunat merel veeta. Kuna ahvatlus merele minna oli suurem kui muude plaanide teostamine, nii oligi olemas ka meeskond neljandale folkboodile.

Kalevi jahtklubist saime pöördepoid, TOPist Finesailingu varudest poidele ankrud. Tuul oli pikki rannikut Russalka poolt umbes SW 4-5ms sekundis hiljem veidi tugevnes. Raja pikkuseks sai umbes 1 NM.

Purjetasime igat starti kaks ringi.

Hard, Tõnis, Siim, Virko said esimeseks sõiduks GRETA. Siim, Kalev ja Tanel sõitsid esimeses stardis Vindrufsiga. Mikk, Ingrid ja Kristjan võistlesid Sveaga. Dorotheaga purjetasid Ivar, Indrek ja Andres.

Esimene sõit:
1. Svea – Mikk, Ingrid, Kristjan
2. Greta- Hard, Tõnis, Siim, Virko
3. Dorothea – Ivar, Indrek ja Andres
4. Vindrufs – Siim, Kalev ja Tanel

Teine sõit:
1. Greta – Siim, Kalev ja Tanel
2. Svea – Ivar, Indrek ja Anres
3. Dorothea – Mikk, Ingrid ja Kristjan
4. Vindrufs – Hard, Tõnis, Siim, Virko

Kolmandaks sõiduks oli tuul veidi tõusnud ja jahtide vahetuseid ei olnudki enam nii lihtne teha, peale mitut üritust, ei õnnestunudki Dorthea ja Vindrufsi meeskonnavahetusi läbi viia. Üle sai vaid Kristjan ning enam ei julgenud jahte ohtu seada. Vahetuse käigus said jahtide mastid omavahel kokku ja mõlema mastid said veidi kannatada- Vindurfsil murdus saaling ja Dortheal läks vindeks kõveraks. Dorothea sai edasi võistelda, aga Vindurfsil lõppes sõit selleks päevaks. Seega pöördus Vindurfs tagasi sadamasse ja Dorothea võistles teise sõidu kahe liikmega pardal.

Kolmas sõit:
1. Greta – Ivar, Indrek ja Andres
2. Svea – Siim, Kalev ja Tanel
3. Dorothea – Mikk, Ingrid
4. Vindrufs – Hard, Tõnis, Siim, Virko ei startinud

Lõplik paremusjärjestus:
1. Ivar, Indrek ja Andres: 3, 2, 1
2. Siim, Kalev ja Tanel: 4, 1, 2
3. Mikk, Ingrid, Kristjan: 1, 3, 3
4. Hard, Tõnis, Siim, Virko: 2, 4, DNS

Kokkuvõtteks võitis vähem kaotusi saanud meeskond – Ivar, Indrek ja Andres. Teisel ja kolmandal kohal oli punkte sama palju. Otsustavaks sai viimase sõidu parem tulemus, seega jäi teiseks Siim, Kalev ja Tanel meeskond ning kolmandaks Mikk, Ingrid ja Kristjan meeskond. Neljandaks kahjuks viimase sõidu sõitmata jätnud Hard, Tõnis, Siim, Virko meeskond.