Happy crew sails best

dsc_1656
Stardiootus.

Eesti Folkbootide Flotill pani möödunud nädalavahetusel Seiko Cup lõpuvõistlusel hooajale väärika ja hoogsa punkti. Välja olid tulnud peaaegu kõik folkboodid ja võistluseelne sagimine kail meenutas suve suurürituse Muhu Väina aegu. Ses mõttes oli sõit eriline, et testiti päris uusi teadmisi ja trimmi, mille mõned alles vahetult enne väljasõitu said.
Sel suvel toimus nimelt Folkbootide Gold Cup esmakordselt Helsingis. Nii kodulähedast võimalust ära kasutades sõitis ka 9 Eesti folkbooti üle lahe ja sai nädala jooksul vägeva kogemuse selle paadiklassi maailmameistrivõistlustel osaledes. Kuluaarides visati nalja, et viis esimestele kohtadele tulnud alust ilmselt siiski päris folkarid ei ole, sest mingi trikk oli nende sõitu justkui sisse kirjutatud. Nii arusaamatut kiirust arendasid nad silmapiiril märke võttes.

received_10154641863386543
Kokkuvõte ja kommentaarid pärast sõitu.

Uudishimu ja õpihimu ei andnud rahu. Nii võtsid kaks ümberilma Tiitu (Riisalo ja Pruuli) folkaritelt Lind ja Muinasjutukuningas valitseva maailmameistri taanlase Per Jørgenseniga ühendust ning kutsusid oma tarkust meie flotilliga jagama.

Per asus purjetama 6-aastaselt ja on viimased 15 aastat just folkbootidega sõitnud. Teoreetilisele koolitusele lisaks vaatas Per kõik folkboodid ükshaaval üle, timmis ise vante-staake ja andis soovitusi. Lõpuvõistlust jälgis ta mootorpaadist ja jagas pärast taas õpetussõnu ühe või teise soorituse kohta.

dsc_1693
Väike tänu õpetussõnade eest 🙂

Muinasjutukuninga pardalt vaadatuna oli mõneti üllatav uus trimm väga hea ja kapten Jaanus Nõgisto sõnutsi kihutas laev nagu reaktiivlennuk. Sõita oli kergem, laev kuuletus hästi ja „tööd“ tuli teha oluliselt vähem.
Peri sõnul ületas Eesti Folkbootide flotilli tase tema ootusi ja üllatas meeldivalt. Lahkuti lootuses maailmameredel veel kunagi kohtuda. Järgmisel suvel on Gold Cup Taanis, Peri kodumaal, kuhu ta kõiki lahkesti kutsus.

Koolitusel käidi läbi kõik eduka võidusõidu alustalad: trimm, varustus jne. Per Jørgensen alustas tähtsaimast – meeskonnast. Kui see mõnusalt kokku ei tööta, pole mõtet purjetrimmi, varustuse ja muu mudruga pead ning rahakotti vaevama hakatagi. Happy crew sails best.

meie-ja-per
Kõige usinamad õpilased väljateenitud tasuga

Autor: Maris Pruuli