Trimmikliinik Helsingis

folkkari lehelt5.-7.juuni toimus Helsingis HSK jahtklubis Soome Folkboodiliidu korraldatud treeninglaager folkbootidele. Koolitajateks oli kutsutud tippfolkboodipurjetajad Soren Kaestel ja Per Jorgensen Taanist.
Koolituse üheks eesmärgiks on lihvida purjetusoskusi 2016.aastal Helsingis toimuvaks Cold Cup-ks. Eriti on vaja areneda allatuules liblikas sõitmist, sest nii Soomes kui Eestis on allatuules valdavalt kasutusel spinnakerid, mis Cold Cup-i reeglitesse ei käi.
Koolitusel osales 15 jahti. Eestist osalesid Greta, Tiina, Topu ja Lind meeskonnaliikmed. Eestlastele oli harjutamiseks kasutada 2 soome jahti Lipla ja Filur.
Esimesel päeval viisid Soren ja Per läbi teooriaosa jahi trimmist. Jutuks oli masti kalle ja paine, vöörstaak ja vandid, foka esiliik, fokasoodi kelkude asukoht ja palju muudki. Jagati konkreetseid juhtnööre seadistamise ja trimmi kohta.  Ja seda kõike praktiseeriti ka jahtidel. Meistrid käisid kõik jahid üle ning laupäevaseks meretreeninguks olid kõik soovijad saanud omale häälestatud pillid. Merel harjutsime allatuules sõitu fokapoomi ehk spiiraga, mis on tavapärasest spinnakeripoomist juppmaad pikem ning halssimine sellega on veel uus ja harjumatu. Soren ja Per andsid osalejatele toreda ülesande harjutada allatuules purjetamist ilma roolimeheta. Selleks asendati roolimees kumminööriga, mis tuli siduda rooli ja leitvaageni vahele ning kogu meeskond läks tekile. Nii sai jahile soovitud suunda määrata keha raskusi erinevalt paigutades. Lisaks harjutasime mitmeid kordi startimist ja toimus ka üks treeningsõit. Õhtul võeti päev kokku – vaadati meretreeningu videosid ja arutati läbi, kus saab mida paremini teha. Teise päeva parimaks purjetajaks pärjati LaPampri2 meeskond. Kolmandal päeval oli algatuseks väike loeng ja uue päeva plaani tutvustus. Ootamas oli kolm starti. Iga sõit kaks ringi vorsti. Ilm oli üsna tuuline ja merele minejaid vähem, kui eelmisel päeval. Iga sõiduga läks mõni jaht sadama poole, tuul vähehaaval muudkui paisutas end. Päev võeti taas kokku vaadates läbi merel tehtud videod ning viimase päeva parimaks pärjati Greta meeskond jaht Filuri peal.
Igal päeval pakuti ka toetajate Helsingi vorstivabriku ja Laitila karastusjoogitehase tooteid.
Kokkuvõtvalt võib öelda, et oli väga põnev ja hariv nädalavahetus. Õpiti palju uut ja värskendati vanu teadmisi.
Täname Soren Kaestel-i ja Per Jorgensen-i ning Soome Folkboodiliitu ürituse korraldamise eest!

 

DSC_0865 DSC_0855 DSC_0852 DSC_0851 DSC_0847 DSC_0844 DSC_0843 DSC_0838