Suveöö rahavaregatt

16.06.2013

Plaan Suveöö rahvaregatist osa võtta oli meil juba eelmisel aastal, kuid siis jäi see teiste LYS sõitjate vähese huvi tõttu teoks saamata. Igaljuhul võtsime sel aastal selle regati juba varakult oma plaanidesse.

Ootamatuid tagasilööke hakkas tekkima nädal enne, kui selgus, et Hard ja Oliver sel ajal mõlemad eestist ära. Aga ei midagi, küllap me meeskonna kokku saame. Tõnis võttis rooli ja meeskonda õnnestus lisaks saada folkboot Eva kapten Peeter ja Svead ka eelmistel aastatel mitmel korral oma kätepaariga abistanud Virko. Olime hommikul kokkulepitud ajaks ilusti viksil ja viisakalt kohal ning sõit võis alata.

Kõigepealt proloog, mis toimus Tallinna lahel paiknevate meremärkide vahel.
Proloogil eraldi võistlusgruppe polnud. Kõik osalenud jahid läksid rajale korraga ning arvestust peeti LYS koefitsendi alusel. Start Patareivangla eest ning rajaks Russalka, Katariina kai, Kuulimuna ning finiš. Tuult puhus hinnanguliselt 8-9 m/s.

suveöö_proloog

Proloogi start. Foto: Piret Salmistu

Saime stardist küllalt hästi koos teistega minema, kuid kiiruste vahed olid suured ning peagi jäime sõitma kokku “omasugustega”: Topu ja Estella. Esimeses märgis olime nendega veel koos, aga vastutuuleotsal Katariina kaisse saime sisse soliidse edu, mis Kuulimunani sõites kasvas veelgi ning tagasi finišisse sõites kahanes ehk veidi. Kuna osalenud paadid olid nii erinevad, siis lõpptulemustest eriti aimu polnud. Aga rõõm oli meiepoolne, kui selgus et saime MIA järel teise koha.

suveöö_proloogi_tulemused

Põhisõit
Õhtuse stardi ajal puhus endiselt korralikult. Start oli ORC4, LYS ja vabagrupil koos. Saime jällegi küllalt hästi minema. Minni ees ja meie Leilaga tema järel, kuid meie endi konkurendid jäid vähe hiljaks ning tulid tagapool.

suveöö_põhisõit

Foto: Piret Salmistu

Esimene ots tihttuules Aegna taha mingeid otsustavaid sündmusi ei toonud. Prangli poole minejad olid kõik ilusti riburadapidi koos. Kolm neist asus ümber Prangli sõitma päripäeva ja kaks, sealhulgas ka Svea, vastupäeva. Esialgu polnud häda – spinn üles ja kiirus kohati kuni 8 sõlme. Saarel teisel küljel, kui teistega kohtusime, hakkasime haistma esimesi ohumärke. Tuul polnud meie ootustusi pettes piisavalt pööranud . Kui siis Prangli tagant väljasaanuna Aegna poole krüssates veel tuuleauku sattusime (jah ka sellise ilmaga leidsime koha, kus olematus tuules vastu vana lainet pressides suutsime arendada kiirust vai kuni 0,6 sõlme) oli selge, et olime teinud taktikaliselt suure vea ning oleks pidanud koos teistega päripäeva sõitma. Päästa polnud enam midagi.  See kord siis sedaviisi.

suveöö_põhivõistlus_tulemused

One Response to Suveöö rahavaregatt

  1. Pertti
    20.06.2013 at 10:17

    Samal ajal saare lõunaküljel tuulevaikusega võidelnud Topu meeskonna seas valitsesid segased tunded, tuult pole, lainet on, kiirust pole. Mingid pimedas tuvastamatud paadid läksid meie tagant rokem maa poolt ja tundus, et said seal siledamas vees sõita, mitte tuimalt vastu lainet loksuda, aga ilmselt olid need ka kiiremad paadid. Meie kursivalik oli tehtud ja muutmine poleks enam tõenäoliselt edu toonud. Vahepeal kaldapool käigu leidnud jällegi tuvastamatu valge jaht otsustas meiega samale kõrgusele tulla ja kaotas oma edu. Spetsialistid mõõtsid mobiiliga kiirust ja said numbriteks 1-3 km/h. Niisiis, olukord oli segane. Segane kuid lootusrikas. Sest kui loogika töötab, siis Sveal peaks Prangli põhjaküljel veel hullem olema…
    Selliste ootusega tulime saare tagant välja ja hakkasime silmapiiri kammima sest hiljemalt Aegna juures pidime kohtuma ja seisus selguse saama. Svead kahjuks tuvastada ei õnnestunud ei meie ees ega taga. Ja see segane seis jätkus kuni Pirita sadamani kus mastide vahelt oli ilmselgelt ühe folkboodi oma puudu. Olukord oli lubav, kuid konksuga: ei võinud kindel olla, et Svea peale finišit Vanasadamasse ei siirdunud. Selgus saabus Kalevi Jahtklubisse, ühe läheneva puise masti näol, alles tükk aega hiljem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *